- kombiarizaeray
Kombi Petekleri Isıtmıyor
Kombi Petekleri Neden Isıtmıyor?
Kombi petekleri ısıtmıyor ise, genellikle kombi bakımı ve petek temizliği aksatılmıştır, Kış ayları gelir çatar ve kombinizi çalıştırarak ısınmak istersiniz. Ama o da ne? Kombi petekleri bir türlü ısınmaz. Herhalde bu durumla birçok kişi karşılaşmıştır. Bu durum periyodik bakımları ihmal ettiğiniz için, kombide bir sorun olduğu için ya da tesisatla ilgili bir problem olduğu için olabilir.
Peteklerin yanmıyor oluşuyla ilgili genelde tesisat problemleri, kombi arıza problemlerinden daha az maliyetli olur. Hatta peteklerin havası alınarak bile bazen problem giderilebilir, sorun bu kadar da basit olabilir. Ama bazen de sorun öylesine karmaşıktır ki, kombi servisi çağırmak en ideal çözüm olur.
Peteklerin Isıtmıyor Oluşu İle İlgili Sorunlar
Kombilerde devir daim pompaları bulunur. Bu pompaların amacı suyun güçlü bir şekilde pompalanmasıdır. Eğer bu pompada bir sıkıntı meydana gelirse, su istenilen güçte peteklere ulaşamaz ve bu nedenle petekler ısınmaz. Genelde bu peteklerin 1-2-3 diye kademeleri bulunur. Kombiler fabrikan en yüksek ayarda çıkar.
NOT: Devir daim pompası ile ilgili birkaç önemli bilgi vermek gerekir. Bu pompa sayesinde, örneğin kombi 60 dereceye ayarlanmış ise, sıcaklık bu dereceye ulaştığında devir daim pompası devreden çıkıyor.(bazı model kombilerde geçerlidir)Sıcaklık bu derecenin altına düştüğünde ise yeniden devreye giriyor. Böylelikle kombi suyundaki küçük bir ısı artışıyla ortam sıcaklığı korunmuş olunuyor. Böylelikle kombi sürekli çalışmak zorunda kalmıyor, kademeli olarak devreye giriyor. Aynı şekilde uzmanların kombiyi kapatmamak gerektiği demelerinin de önemi ortaya çıkmış oluyor. Siz kombiyi kapattığınızda sistem sürekli olarak sıcaklığı 60 dereceye çıkarmak için enerji harcayacağından maliyet artıyor. Ama kombi kapatmayıp düşük derecelerde çalıştırılmaya devam ederse, enerji azalacağından maliyette azalacaktır.
Petekler neden ısınmaz
Peteklerin ısınmıyor oluşuyla ilgili bir başka problem ise giriş çıkış filtrelerinden meydana gelebilecek bir tıkanıklıktır. Kombiler şebeke suyunu kullandıkları için bu suların içerisinde bulunan kireç veya pislikler zamanla birikerek filtrelerde tıkanıklığa neden olurlar. Bu tip bir arıza tüm peteklerin hepsinin ısınmaması ile anlaşılabilir. Yine bu durumda kombi hata kodları verecektir. Kireçlenme veya pisliklerin olmamasını sağlamak için kullanıcıların mutlaka periyodik bakımlara özen göstermesi gerekir. Kombi periyodik bakımlarında yapılan işlemlerden bir tanesi de bu filtrelerin kontrol edilmesidir. Eğer düzenli olarak bakım yapılırsa, bu problemle karşılaşılmaz.
Kombi basıncı 1,5 bar civarında olmalıdır. Eğer 1 barın altına düşerse kombi çalışmayabilir, ateşleme yapmayabilir. Bunun birçok nedeni olabilir. Sistemin suya ihtiyacı vardır. Yine kombi basıncı çok fazla yükselirse kombi su akıtıyor problemiyle karşılaşmak mümkündür. Bu durumda kombi güvenliği sağlamak için basıncı düşürmek amacıyla su akıtır. Bu durumların yaşanması peteklerin yeteri kadar ısınmasının önüne geçer.
Şimdi gelelim tesisat problemlerine; Peteklerin ısınmaması tesisattan kaynaklanıyorsa, bunun nedenleri arasında yanlış boru kullanımı, boruda meydana gelen delinme ve çatlaklar, yanlış kaynak ya da tıkanmalar olabilir. Bu problemlerin çözümü için bir tesisatçı çağırmak gerekebilir.
Peteklerin Yarısı Isınmıyor
Eğer peteklerin üst kısmı ısınmıyor sa peteklerde hava kalmış olabilir. Bir peteğin havasını evde basit şekilde alabilirsiniz. Kalorifer peteğinin yan kısmında purjör denilen kelebek benzeri hava almak için kullanılabilecek yapılar bulunur. Bunu bir tornavida yardımıyla çevirerek, havanın çıkmasını sağlayabilirsiniz. Havanın bittiğini buradan su gelmesiyle anlayabilirsiniz. İşlem 10 – 15 saniye kadar sürecektir. Eğer sorun hala geçmemişse; peteklerde biriken kirler çamurlaşmış ve tıkanmaya sebep olmuş olabilir. Bu durumda peteklerin temizlenmesi gerekir ki, evde bunu yapmak oldukça zahmetli bir iştir. Kombi servisleri peteklerdeki çamurlaşmayı giderebilmek için sisteme makine bağlayarak kimyasal temizleyici kullanırlar. Yaklaşık 1 saat içerisinde peteklerin içerisinde hiç kimyasal kalmayacak şekilde temizlenme işlemi tamamlanır.
Petekler Isınmıyor Şikâyetleri
Petekler neden ısınmaz
Peteklerin bazıları ısınmıyor
Peteklerin altı ısınmıyor
Radyatörlerin yarısı soğuk
Kombi çalışıyor petekler ısınmıyor
Kombi petekleri ısıtmıyor, gibi bir arıza oluştuğunda peteklerden yeteri kadar performans alamıyorsanız, kombi bakımı ve beraberinde petek temizliği yapılması çok önemlidir. Ama bazen kombideki ciddi bir arıza da bu gibi bir duruma sebep olabilmektedir.
Genellikle bakım ve benzer işlemler çoğu zaman kombinin işlevselliğinde artış göstermesini sağlar. Petekler ısınıyorsa, önce bu sorun için servisler tarafından tespiti yapılmalı ve arızanın kombide mi yoksa petek tesisatında mı öğrenilmelidir. Bunun en kolay yolu, kombiyi kalorifer konumunda çalıştırarak, ısı göstergesini gösteren ibreyi takip altına almak ve ne kadar hızlı yükseldiğini görmek olacaktır.
Çok hızlı aniden yükselen termometre ısı seviye göstergesi peteklere henüz sıcak suyu göndermeden aniden ısınmış gibi algılayarak kombinin kendi içindeki suyu haşlayarak otomatiğe geçer. Aslında peteklere sıcak su henüz ulaşmamıştır, ancak otomatik yaptığından dolayı kombi petekleri ısıtmıyor olsa da ısınmış gibi algıladığından dolayı cihaz durmaktadır. Bu tip sorunlar su akış yolunda bir sorun olduğunu gösterir. Zira bir dakika ya da daha az yanma gösteren hiçbir kombi ortalama 5-6 tane peteği bu kadar sürede ısıtamaz.
Kombi Çalışıyor Petekler Isınmıyor
Çoğu zaman kombi çalışıyor petekler ısınmıyor olmaktadır, bu o kadar geniş bir konudur ki onlarca sebep bu soruna neden olabilmektedir. Örneğin kombi 10 saniye yanar ve arızaya geçer, aslında kombi su süre içinde çalışmakta yanma göstermekte ama sonra hemen durmaktadır, bu teknik bir hatadır doğal olarak kombi petekleri ısıtmayacaktır. Aslında bu durum ateşleme ile ilgili bir sorun yani arıza elektronik gibi gözükmektedir.
Montaj kuralları gereği her kombinin dönüş hattında ısınan suyun geri dönmesi ve kombiye giriş yaparken bir filtre bulunur, bu parça yıllarca kapalı petek sisteminde temizlenmeden devirdaim yaptıkça dolaşan su kirlenmekte ve balçık tarzında çamurlu bir su haline dönmektedir. Böylesi durumlarda hızlı hareket etmesi gereken su yavaşlar ancak kombideki alev boyu sabit olduğundan dolayı kaynama olur ve petekler ısınmaz. Kombi içindeki basınçlı su boşaltılarak filtre sökülür ve temizlenirse su akışı normale dönecek ve kombi çalışıyor petekler ısınmıyor şikâyetleri de önemli ölçüde azalacaktır. Ancak bahsedilen teknik işlem mutlaka kombi servisleri tarafından yapılmalıdır. Yine benzer şeklide kombi içindeki su pompası zaman inde zayıflar ve gücünü kaybeder ise, uzak radyatörlere sıcak su ulaşımı zorlaşır ve radyatörler az ısınmaya başlar.
Kalorifer Petek Tesisatı Isınma Hataları
Kombi dışında gerçekleşen ancak hepsi bir bütün olduğu için petek ısınma sorunları olarak görünen tesisat problemleri kombi tesisatı kurulur iken hatalı döşenen petek hattı durumlarında ortaya çıkar. Ancak ilk zamanlar kombi ve petek tesisatı sıfır ve %100 performans ile çalışırken bu sorun çok anlaşılmaz. İlerleyen dönemler de hatalar meydana gelmeye başladığında ise petekler ısınmıyor, ya da üst kısmı ısınıyor, peteklerin alt kısımları soğuk kalıyor benzeri şikâyetler olabilmektedir.
Kombi normal çalışıyor ancak uzak petekler de ısınma sorunu yaşıyor olsanız ilk soru her zaman mı böyle idi, yoksa geçen sene ve önceleri normaldi bu sene mi ısınma arızası var olurdu ilk sorumuz. Bunun nedeni ise, eğer bu kış böyle oldu der iseniz filtre tıkanma, kombinin sıcak su konumunda takılı kalması gibi arıza çeşitlerini araştırmak tespit aşamasında büyük kolaylık sağlayacaktır. Kesin sonuç alınması ve tespit sonrası maliyeti düşürüp kısa yolda çözüm getirmek herkesin tercihidir.
Bunların dışında ise, kombi ana eşanjör kireçlenmeleri, üç yollu vana arızaları ve petek tesisatında aşırı dirsek kullanımı da benzer sorunlar meydana getirmektedir. Eğer kalorifer hattında çok fazla sayıda dönüş ve 90 derece dirsek bulunur ise, ısına su uzakta kalan radyatörlere ulaşmakta güçlük çeker, belki çare olmayabilir ama denemekte yarar olabilir, petek reglaj ayarı denilen bir şey vardır. Bu ayar kombiye yakın petek ile son petekler arasında kısmi denge sağlamaya yarar. Öyle ki su akış yönüne doğru en yakın peteği iyice kapatın ve çeyrek tur açın, sonraki peteği biraz daha fazla bu şekilde göz kararı birkaç petek vanasını ayarlar iseniz ve son petekler tamamı ile açık kalır ise o zaman kısılan peteğe az uzaktaki peteğe daha çok su girişi olur. Sonuç itibari ile ne oranda bilemeyiz ama mutlaka kombi petekleri ısıtmıyor sorununa az da olsa katkısı olacaktır. Yararı oldu ise ne mutlu bize diyerek kombi ve petek bakımı aksatılmamalı diyoruz. İhtiyaç duyar iseniz 444 1 909 telefon numaramız dan ya da www.kombiariza.com sitemiz üzerinde bizlere her zaman ulaşmanız mümkündür.
Bir önceki yazımız olan Kombi Çalışmıyor başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.